SPA’s new isolation annex is finally here!

By Lynn Weisberg

The SPA has a small, on-site clinic with a full-time vet (Dra. Ana Roxanda Godoy) and vet assistant (Maite Del Campo Guzmán). Not only does our clinic provide care for our resident animals (about 100 cats and dogs), but it is also open to the general public Monday-Saturday, Los Pinos 7, 152-6124. On Tuesdays and Thursdays (our “bargain days with reduced consultation and vaccination fees), our clinic hours are from 9am-4pm; the other days, the hours are 9am-3pm.

For a long time, we have wanted to create a separate area for animals in treatment. Patients need to be segregated for various reasons. They may be too young and fragile to be part of our general population, requiring specialized feeding and treatment schedules. They might have serious diseases, be recovering from surgery, or undergoing other procedures that require anesthesia, such as chemotherapy, or getting intravenous therapy, which requires that the animal be kept calm. Not only were the four cages in the clinic full much of the time, but we also had to keep some animals in large crates in the clinic, making it difficult for the vet and vet assistant to move around.

Thanks to a grant from the San Miguel Community Foundation combined with donations from SPA supporters, we were finally able to build an isolation annex to the clinic where animals in need of isolation can be treated and housed in quiet and comfort. This new space has numerous screened-in windows, four strips of overhead lighting, and a skylight, all providing a bright atmosphere and ventilation. It has a deep sink with plenty of counter space so we can bathe our isolation patients. We have a custom-built stainless steel examination table and stainless steel shelves, all designed to reduce the risk of contamination. We moved two blocks of adjustable stainless steel cages into the area and immediately started using the new annex.

We have already noticed that the animals that are being treated in the new area have been quieter and calmer, apparently because they no longer have to be in the middle of the bustle of the clinic’s daily activities. We anticipate that this restful, stress-free, new environment will promote healing and reduce recovery times.

We are very grateful to have had the opportunity to finally build this space. Thank you to the SMCF and our wonderful donors for helping making our dream come true.


Comments are closed

 photo RSMAtnWebAdRed13.jpg
 photo RSMAtnWebAdRed13.jpg

Photo Gallery

Log in | Designed by Gabfire themes All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove